Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den lärande medborgaren: Om deltagande och kommunikation mellan experter och lekmän i ett vetenskaps- och teknikintensivt samhälle

Digital teknologi, media och internet används i ökande utsträckning i kommunikationen mellan experter och lekmän. Nya vetenskapliga rön och kontroverser kring vetenskaplig kunskap och dess användning görs också tillgängliga via medierna och skapar arenor för deltagande och diskussion av vad som utgör kunskap och expertis. Detta är dock inte något som tar sin början med utvecklingen av digitala informationsteknologier. Under olika tider har arenor för möten och utveckling av kunskap mellan experter och lekmän skapats. Studio 2 fokuserar både samtida och historiska fall av hur teknologier intervenerar i, förändrar och expanderar relationerna mellan experter och lekmän, och vad detta implicerar i termer av lärande och deltagande i kunskapsbildning för båda parter. Hur förändras och förhandlas erfarenheter, kunskaper, deltagande och ansvar i kommunikationen mellan parterna? Dessa frågor gäller också hur deltagande i högre utbildning motiverats över tid. Hur har betydelser och mening förskjutits och vilka innebörder av lärande har varit mest framträdande under olika tider?

I Studio 2 bedrivs för närvarande två projekt. Båda dessa undersöker aspekter av hur teknologier medierar relationer mellan experter och lekmän/amatörer i samtiden och historiskt. På vilka sätt kan teknologier utmana eller intervenera i sådana relationer, till exempel genom etablerande av nya former för deltagande och ansvarsfördelning i kunskapsbildning? Inom Studio 2 bedrivs också ett antal pilotstudier som alla tar upp olika aspekter av hur relationer mellan experter och lekmän förändras i samband med utveckling av teknologier. Ett syfte med pilotstudier är att undersöka olika fallstudiers potential att utvecklas till tvärvetenskapliga forskningsprojekt.

Pilotprojekt

Doktorander

 

Studio 2

Ulrika Bengtsson
Fil. Dr. i vårdvetenskap
Biosketch


Mark Elam
Professor i sociologi
Biosketch


Niclas Hagen
Fil. Dr. i etnologi
Biosketch


Inger Hallberg
Fil. Dr. i vårdvetenskap
Biosketch


Gustav Holmberg
Fil. Dr. i idéhistoria
Biosketch


Ylva Hård af Segerstad
Docent i tillämpad IT
Biosketch


Dick Kasperowski
Lektor i vetenskapsteori
Biosketch


Karin Kjellgren
Professor i omvårdnad
Biosketch


Christopher Kullenberg
Fil. Dr. i vetenskapsteori
Biosketch


Johan Kärnfelt
Docent i idéhistoria
Biosketch


Mona Lundin
Fil. Dr. i pedagogik
Biosketch


Doris Lydahl
Doktorand i sociologi
Biosketch


Åsa Mäkitalo
Professor i pedagogik
Biosketch


Öncel Naldemirci
Doktorand i sociologi
Biosketch


Marisa Ponti
Fil. dr. i biblioteks- och informationsvetenskap
Biosketch


Agneta Ranerup
Professor i informatik
Biosketch


Igor Stankowic
Fil. dr. i datateknik
Biosketch


Johan Söderberg
Fil. Dr i sociologi/STS
Biosketch


Andrea Wiszmeg
Doktorand i etnologi
Biosketch

Sidansvarig: Elin Johansson|Sidan uppdaterades: 2014-10-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://letstudio.gu.se/svenska/studio-2/
Utskriftsdatum: 2018-01-20