Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Teknologisk förändring och utveckling av professionellt seende inom radiologi

Projektet genomförs i samarbete mellan forskare vid två fakulteter – Avdelningen för radiologi och radiofysik vid Sahlgrenska akademin och institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

I projektet studeras hur utvecklingen av nya teknologier för visualisering utmanar befintlig expertis och kräver nya kriterier för tolkning och diagnos. I en studie av tomosyntes, som är en ny teknik för lungröntgen, visas hur ett specifikt utbildningsupplägg, som innefattar en kombination av teknologier, både kan användas för att utveckla kvalitetskriterier och för att öka novisers förmåga att detektera pulmonära noduler till samma nivå som erfarna radiologer. Resultaten visar även hur upplägget synliggör radiologisk expertis och hur denna är knuten till disciplinär kunskap. Med utgångspunkt i dessa resultat studeras även hur tomosyntes kan användas inom nya områden, som visualisering av lungförändringar vid cystisk fibros, och hur experter utvecklar gemensamma kriterier för tolkning och diagnos.

Mer om projektet

För mer information kontakta:

Hans Rystedt, E-post
Magnus Båth, E-post

 

Sidansvarig: Elin Johansson|Sidan uppdaterades: 2011-11-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?