Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Teknologi och teknik: Att förstå procedurer inom endodonti

Projektet genomförs i samarbete mellan forskare från avdelningen för endodonti och institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

Inom endodonti har användningen av kirurgiska mikroskop inte bara förenklat vissa procedurer. Det har även medfört grundläggande förändringar av hur behandling av rotkanalen genomförs och hur den kan förstås. Genom videokameror i mikroskopen får även studenterna helt nya möjlighet att följa dessa behandlingar. Syftet med projektet är att undersöka hur införandet av kirurgiska mikroskop förändrar villkoren för både undervisning och för endodonti som profession. För att studera detta har seminarier videofilmats där studenterna följer direktsända och inspelade behandlingar. I samband med detta har en utbildningsmodell för seminarierna utvecklats och förfinats i en iterativ process. Frågeformulär och fokusgruppintervjuer indikerar att seminarierna underlättar studenternas integration av teoretiska kunskaper och tekniska färdigheter. Detta är inte bara ett resultat av den teknik som används. Analysen av videomaterialet visar hur seminarieledarens och tandläkarens instruktioner är helt avgörande för att studenterna ska kunna se och förstå vad som förevisas.

Mer om projektet

För mer information kontakta:

Oskar Lindwall, E-post
Thomas Kvist, E-post
Claes Reit, E-post
Hans Rystedt, E-post

Finansiering

En del av projektet finansieras av Vetenskapsrådet 2011-2014 (projektkoordinator: docent Oskar Lindwall).
En annan del av projektet är ett pedagogiskt utvecklingsprojekt som finansieras av Sahlgrenska akademin 2010-2012.

Videopresentation

Det pedagogiska utvecklingsprojektet är presenterat i en video

Läs mer om projektet och se videon >>

Sidansvarig: Elin Johansson|Sidan uppdaterades: 2011-11-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?