Att leva med den kvantifierade kroppen: nya relationer mellan det politiska, kulturella och materiella i app-baserad hälsa

Idag är våra liv svåra att tänka sig utan mobila teknologier och sociala medier. Hälsa och sjukdom, prestationer, kropp, livsstil, ekonomi, politisk aktivism för att bara nämna några delar av våra liv är avhängiga ständigt ny digital och mobil teknologi. Dessa teknologier förser oss med siffor; medeltal procentsatser, högsta och lägsta värden som skall hjälpa oss att förstå hur vi skall ordna och få kontroll över våra liv och kroppar. Idag finns tiotusentals applikationer med syftet att lära och motivera oss att vara friska och hälsosamma. Detta projekt syftar till att initiera forskning om hur denna teknologidrivna hälsorörelse gör oss till hälso- och ohälsosamma, vad det betyder för den individuella människan och samhället i stort. När gränsen mellan digital information och kropp inte blir så lätt att hålla isär, vad gör det med vår syn på hälsa? Med den ständiga utvecklingen av hälso-appar blir gränsen mellan kliniken och hemmet, arbetsplatsen, joggingspåret mer otydlig. Vilka är konsekvenserna av att den personcentrerade vården inte längre är något som utvecklas och tillämpas på de medicinska institutionerna, utan något som försiggår i hela samhället. Projektet skall resultera i en koordinerad ansökan med medlemmar från tre multidisciplinära forskningsmiljöer.

Deltagarna i detta projekt kommer från tre mångdisciplinära miljöer; Letstudion vid Göteborgs universitet (The University of Gothenburg  Learning and Media Technology Studio), Avdelningen för konsthistoria och visuella studier, etnologi och Statsvetenskap vid Lunds universitet och Medicinskt Museion, vid Köpenhamns universitet.

Projektet stöds av Riksbankens jubileumsfond (Dnr F13-1483:1)

Mer om projektet

För mer information kontakta: Dick Kasperowski, Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet, E-post

Sidansvarig: Elin Johansson|Sidan uppdaterades: 2014-02-06