• Nya appar för medborgarforskning tema på workshop i april

[2017-04-24] Den 25-27 april hålls en internationell workshop om nya mobilverktyg för medborgarforskning på Göteborgs universitet. Intresserade av medborgarforskning bjuds in att delta, det finns några platser kvar. - Vi fokuserar på utveckling av mobila applikationer och plattformar, säger Dick Kasperowski, forskare inom vetenskapsteori och en av arrangörerna för dagarna.

• Nya vägar till lärande med virtuella laboratorier och kalkylerade utsläpp

[2017-01-26] Genom att använda digital teknologi i skolans miljöundervisning blir komplexa analyser och observationer åtkomliga på nya sätt. Samtidigt är de digitala redskapen långt ifrån självinstruerande. Samspelet med läraren är därför viktigt. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Forskar om digital teknik för lärande både i och utanför skolan

[2016-05-19] Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Thomas Hillman, verksam vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som docent i pedagogik.

• Letstudio/GPCC-avhandling vinner pris

[2016-05-06] Ulrika Bengtsson, LETStudio 2, har vunnit pris för bästa avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Europeiskt samarbete hjälper unga att lära om havet

[2016-04-06] Nu samlas svenska pedagoger för att ringa in hinder och hitta lösningar för hur ungdomar kan lära mer om havet och förstå havets betydelse för människan.

• Dåliga rotfyllningar kan bero på stress och ekonomi

[2016-03-23] Bara hälften av alla rotfyllningar som görs i allmäntandvården uppnår god kvalitet. Orsaken till att tandläkare accepterar tekniskt dåliga rotfyllningar kan vara att de upplever rotfyllningar som svåra, förknippar dem med stress och frustration samt att en rotbehandling med god kvalitet ofta tar längre tid än vad tandvårdstaxan ersätter. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

• Vill öka ungdomars intresse för hav

[2016-03-16] Kan ungdomars intresse för hav och miljö öka genom datorspel? Under sex veckor kommer ungdomar från CoderDojo, en global rörelse som lär barn och ungdomar att programmera, skapa spel med havet som temaområde. För att öka intresset för havet lanseras nu en speltävling för ungdomar mellan 7 och 17 år. I Sverige anordnas speltävlingen av Göteborgs universitet för att öka medvetenhet och engagemang kring havet.

• LETStudio-forskare talar på Digikult 2016

[2016-01-21] Thomas Hillman och Alexandra Weilenmann pratar om hur sociala medier påverkar besökares beteenden på museum

• Allt vanligare att allmänheten lämnar viktiga bidrag till vetenskapen

[2016-01-18] Medborgarforskning, eller "citizen science", har på allvar slagit igenom inom flera vetenskapliga discipliner. Fenomenet finns både inom natur- och samhällsvetenskaperna, visar den hittills största systematiska analysen av medborgarforskning, som publiceras i tidskriften PLOS ONE.

• Bättre kontroll på blodtrycket med mobiltelefonen

[2015-11-19] Ett interaktivt webbsystem som används i den egna mobiltelefonen kan vara ett effektivt hjälpmedel för en bättre blodtryckskontroll. Testpersonerna sänkte sitt blodtryck, fick en större förståelse för livstilens påverkan på blodtrycket och deltog aktivt i uppföljningssamtalen. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.